Europarlamentarul Cristian Bușoi: „Avem la dispoziție alocări din PNRR, care să ne ajute să creștem rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer, de la 47% la 75%, în 2030. Trebuie să-i folosim!”

Europarlamentarul Cristian Bușoi: „Avem la dispoziție alocări din PNRR, care să ne ajute să creștem rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer, de la 47%  la 75%, în 2030. Trebuie să-i folosim!”
Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European. Foto: Facbook
Publicat: 17/06/2021, 18:21
Actualizat: 17/06/2021, 19:06

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, a vorbit despre banii alocați în PNRR pentru tratarea bolnavilor de cancer. Eurodeputatul spune că este nevoie de o alocare din PNRR pentru a lupta împotriva cancerului și pentru a crește rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer din România, de la 47% la 75%, în 2030.

Europarlamentarul a spus că decizia de a ține pacienții bolnavi de cancer în afară spitalelor Covid-19 va avea un impact semnificativ asupra acestora în toate statele membre.
„Blocajele în asistența medicală din cauza COVID-19 au lovit masiv în bolnavii de cancer. Există un mare risc să crească numărul de victime în următorii 1 – 2 ani.

„România are bani în PNRR pentru combaterea cancerului, trebuie să-i folosim”

Blocajele în asistența medicală din cauza COVID-19 au lovit masiv în bolnavii de cancer. Există un mare risc să crească numărul de victime în următorii 1 – 2 ani. România are bani în PNRR pentru combaterea cancerului, trebuie să-i folosim.
Decizia de a-i ține pe bolnavii de cancer, pe cât posibil, în afara spitalelor afectate de valul brusc de pacienți COVID – 19 a stârnit, pe bună dreptate, multe discuții, însă a avut un raționament medical impus de consecințele pe care un virus, atunci complet necunoscut, l-ar fi putut avea asupra pacienților oncologici, cu sistemele imunitare deja slăbite de boală.
Decizia de atunci – și am în vedere situație la nivelul tuturor statelor UE – poate să ducă însă pe termen scurt și mediu la o creștere a numărului de pacienți în stare gravă. Vorbim despre sute de mii de bolnavi de cancer, care au avut de suferit din cauza întreruperilor și blocajelor în buna desfășurare a tratamentului, în toate statele UE.
Reacția față de bolnavii de cancer a fost similară în toate statele europene, Marea Britanie a suspendat temporar chimioterapia, Olanda a redus numărul de ședințe de chimioterapie. Iar în primele luni ale pandemiei, în multe state, a fost diminuat numărul de operații. Așa s-a ajuns la acumularea unor probleme, a căror dimensiune se va vedea în următoarele 12-24 de luni.
Impactul deciziei de a suspenda temporar tratamentul pentru bolnavii de cancer va fi vizibil in statele unde rata de supravietuire este mica. In timp ce in Olanda, rata de supravietuire a bolnavilor de cancer este de 70%, in Romania, rata de supravietuire nu atinge nici macar 50%. Mai mult, europarlamentarul a facut apel ca Planul National de Combatere a Cancerului sa fie actualizat.
Repet, pentru că trebuie înțeles, ne confruntăm cu o tragedie la nivel european și în state cu sisteme medicale mult mai bune decât în România. Din datele Organizației Europene a Bolnavilor de Cancer, efectele vor fi resimțite de toate statele, dar mai ales de țările cu rate mici de supraviețuire. Olanda, de exemplu, are o rată de supraviețuire la cancerul de colon în jur de 70%, în primii cinci ani, în timp ce România nu atinge 50%.
Avem nevoie urgentă de revizuirea Planului Național de Combatere a Cancerului și de actualizarea informațiilor, în lumina datelor acumulate în pandemie”, a scris eurodeputatul pe Facebook. 
Cristian Busoi spune că este nevoie de o alocare din PNRR pentru a lupta împotriva cancerului și pentru a crește rată de supraviețuire a bolnavilor de cancer din România, de la 47% la 75%, în 2030.
„UE a alocat 4 miliarde de euro Planului de Combatere a Cancerului la nivel european. Sunt bani pentru atragerea cărora suntem în competiție și cu alte țări, însă pentru lupta noastră avem la dispoziție și alocări din PNRR, care să ne ajute la atingerea unui obiectiv concret: creșterea ratei de supraviețuire a bolnavilor de cancer în următorii 9 ani, de la 47% acum la 75%, în 2030.
Amintesc că 1,25 miliarde euro, din cele 4 miliarde alocate Planului European de Combatere a Cancerului vin din EU4Health, Programul de Sănătate al Uniunii Europene, pentru care am fost responsabil și care a fost aprobat cu o majoritate largă în Parlamentul European.
Și spun toate aceste lucruri ca publicul să cunoască faptul că, dincolo de activitatea birocratică din PE, există și beneficii concrete, clare pentru români, care să ajute la rezolvarea unor probleme grave, cum este situația pacienților cu cancer”.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Soția lui Geoană, diagnosticată cu CANCER LA SÂN! Mihaela a detaliat momentul CRUNT în care...
Rezultate la Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe Edu.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
6 abateri pt. care șoferii iau amenzi pe baza filmărilor video. Care sunt acestea?
Ce este Noul Front Popular, alianţa dintre socialişti, ecologişti şi comunişti ce a câştigat alegerile...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Vin direct la tine acasă. Interdicție pentru toți românii. Este ilegal în România
România, chinuită teribil de caniculă. Maximele incredibile la care ajung temperaturile
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
SAGA FESTIVAL 2024. Motivul invocat de Nicki Minaj, criticat dur și ironizat: "Ne afectează imaginea...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Au reapărut păduchii, iar selfie-urile sunt ocazia „perfectă” pentru răspândire
×